Modelfotografering – Indledning – del 1

Denne artikelserie består af en masse tips og tricks til modeller og fotografer, som kan betyde bedre billeder. Det kan være bryllupsbilledet, firmaportrættet, profilbilledet til Tinder, gaven til bedsteforældrene eller billedet til kæresten.

Siden 2009 har jeg samlet gode råd og fif sammen til denne artikel. Det er blevet til en ganske lang artikel, som har ligget øverst på Google nu igennem flere år. Stor tak til de modeller og fotografer, som har bidraget til denne artikels indhold igennem årene.

Jeg kommer ind på jura, poseringstips, fototeknik, og meget mere.

Der er forskellige vinkler på dette emne og derfor har jeg delt disse tips op i 4 forskellige emner:

  1. Indledning (denne side)
  2. Gode råd til modellen og fotografen
  3. Gode råd til modellen, herunder poseringer
  4. Gode råd til fotografen
  5. Gode råd om modelaftaler

Både model og fotograf kan med fordel læse alle 4 dele.

Der vil også være en del tips og tricks på min blog med relevans for både model og fotograf. Klik på dette tag til at læse disse indlæg (åbner i ny fane).


Lad os starte med at definere ordet: model ?

Mange tænker straks på kønne kvinder og mænd, som i de kulørte magasiner, når fotografer taler om modeller, men begrebet dækker faktisk over bedstemor, mænd, et barn, et brudepar, venner, osv.

Alle modeller vil gerne tage sig godt ud på billederne, så følgende tips gælder for dem alle.

Model fotografering indebærer stort set alle former for fotografering af folk. Skolefoto, portrætter til Linkedin eller Tinder, nude, erotik, familiebilleder, billeder af tøj, smykker, osv. på mennesker, bryllupsbilleder det hele falder ind under begrebet: modelfotografering.

Mange har forsøgt at finde på forskellige genre begreber, men når alt kommer til alt, så er der grundlæggende teknikker, tips og tricks for både fotografen og især den person, som står foran kameraet.

Og begge parter kan ofte have godt af den indsigt, der ligger i at lære lidt om den andens udfordringer 🙂


Men hvorfor er modelfotografering så svær en disciplin, for fotograferne?

Jeg tror, at en del af svaret er, at det ganske enkelt skyldes at fotografen møder kritikken med det samme! Her bliver vi straks udfordret på vores evner. Hvis modellen/kunden ikke kan lide billedet, om end vi ved at det er teknisk 120% i orden og måske selv syntes at brudeparret ser super søde ud, jamen så er det bare et dårligt billede.

En anden grund, men netop her finder jeg personligt udfordringen, er at der er mange forskellige ting, skal gå op i en højere enhed:

  • Kamerateknikken
    Det er vigtigt at fotografen er fortrolig med knapperne/funktionerne på kameraet, og kan håndtere blænde, lukketider, ISO, flashen, mv.
  • Fototeknikken
    De grundlæggende kompositions regler, herunder at have øje for hele billedet, hvilket vil sige baggrunden og detaljerne
  • Brugen af lyset
    Naturens lys er det letteste, her skal man håndtere fill-in-flash, reflektor-brug, skygger, mv.
    Mere udfordrende bliver det når man skal bruge flashen eller måske et flashanlæg.
  • Historien i billedet
    Skal der være en historie i billedet, så skal fotografen have gennemtænkt dette inden, evt. i samråd med modellen. Er det et portrætbillede, så er det vigtigt at man har aftalt stemningen i billedet
  • Styre en model
    Dette er oftest det sværeste for nogle fotografer. For hvordan gør man det? Der skal ikke herske tvivl om at dette område kræver en del af mange fotografer. Man står overfor en ukendt person skal have de 4 ovenstående områder til at spille og så skal man til at dirigere rundt med modellen.
    De fotografer, der især er gode til dette punkt, opnår de bedste billeder!

Men udfordringen i modelfotografering ligger netop i at håndtere disse områder på én gang og i hvert billede.


Kan man tjene penge på at være model /-fotograf?

Denne artikel henvender sig også til dem, der gerne vil forsøge sig som modelfotograf eller som model. Mit svar til dette spørgsmål, henvender sig til jer, der vil forsøge at tjene (lidt) penge på dette område, for: Naturligvis kan man det.

Men som ved alt, så er det bl.a. et spørgsmål om udbud og efterspørgsel!

Der er større chance for at finde en kunde til dine billeder indenfor nicher, hvor efterspørgslen er stor og udbuddet lille. Og der er også nicher, hvor efterspørgslen er stor, men det er ligeledes udbuddet (fx nude).

Det digitale kamera har gjort det muligt for mange amatørfotografer at træde ind på dette område. Derfor er der mange fotografer at vælge imellem, som i en eller anden grad, gerne vil forsøge at tjene penge på modelfotografering.

Som fotograf skal du:

  • kunne præsentere en klar stil og helst indenfor få klart definerede genrer.
  • kunne demonstrere alsidighed i din portefolie indenfor disse genrer
  • kunne demonstrere at du teknisk er velbevandret, både med kameraet, lys lægning og efterbehandling.

Men det er min erfaring, at der er endnu flere kvinder og mænd, der gerne vil forsøge at blive modeller, inspireret af f.eks. tv-serien TopModel, og naturligvis denne branches glamour. Altså er der også her et stort udbud af modeller.
Ønsker man som model at forsøge sig indenfor modelbranchen, så er der rigtigt mange kvinder, der har samme ambition. Så skal du have succes, så skal du

  • kunne præsentere et markant look
  • kunne demonstrere alsidighed i din portefolie indenfor forskellige genrer
  • men også kunne vise “professionalisme” og hermed mener jeg, at du er forberedt, har kendskab til fx. din mimik og krops positurer, udviser engagement og netop professionalisme.

TFP-shoots (se senere), workshops, mv. er en rigtig god måde at opbygge en portfolio på for både model, makeup-artist og fotograf.
Regn med at der er en forholdsvis lang periode, hvor du ikke kommer til at tjene penge, især i den fase, hvor du opbygger din portefolie. (Og er du ny model, så forvent ikke at fotograferne vil betale for et shoot med dig, da der som sagt er et stort udbud af modeller).

Husk at markedets efterspørgsel på modeller skifter hele tiden. Op til modeugerne så er det catwalk modeller, som man er på udkik efter. Sørg for at din portefolie hele tiden har nye billeder.