Modelfotografering: Gode råd til model og fotograf – del 2

Denne del af artiklen om model fotografering kommer ind forberedelse, jura og andre generelle gode råd til både model og fotograf.

Jeg gennemgår nogle begreber og grundlæggende teknikker, som begge parter kan bruge til at gøre fotoshootet bedre.

Dette afsnits indhold:


Forberedelse betyder alt

God forberedelse betyder ALT. For alle parter.

Hvis det ikke foregår i ens eget studie, så bør fotografen udforske det sted, hvor fotoshootet skal foregå, og her bl.a. checke lysforhold, restriktioner, muligheder, osv.

Ved at kende stedet godt, så er næste skridt at udtænke hvilke slags billeder, der passer til stedet. En gammel fabrik med en masse graffiti giver andre muligheder end en sportshal.

Vejret er absolut også en vigtig faktor, der skal undersøges i god tid. Det siger sig selv, hvis man skal være udendørs. Men en mørk gråvejrsdag påvirker også lyset indenfor i f.eks. en kirke.

Modellen vil, som sagt gerne tage sig godt ud på billedet. Giv dem ro til at checke sig selv i et spejl og fortæl dem at det er helt OK, at de giver sig tid til at få lagt make-uppen/ frisket den op, sat tøjet. Jo mere fotografen indgyder dem ro, altså at de ikke skal stresse, desto mere falder der ro over resten af jeres session.

Det er ofte en god ide at lade modellen tage forskelligt tøj med. Også smykker eller forskellige slips.

Det kan være en stor hjælp for både fotograf og model, hvis også modellen har samlet sig et inspirations galleri, som jeg skriver om her nedenfor.


Billedets historie

Man kan naturligvis tage et portrætfoto af modellen på en ensfarvet baggrund. Men man kan naturligvis også have en historie i billedet, f.eks. nyde solnedgangen. Her bør modellen sætte sig ind i den stemning, der følger med historien. Er temaet – Singing in the rain bør modellen ligne en, der er forelsket og nyder regnen.


Portefolio

Det gælder for model, fotograf og makeup artister, at man bør have en “portefoliemappe”, hvor man fremviser eksempler på sine færdigheder. Fotografer og modeller får måske lyst til at arbejde sammen, og bureauerne har et nemt indblik i fotografen/modellen stilarter, dygtighed, osv.
En portefolie mappe bør vise forskellige genrer og helst billeder, som viser alsidighed indenfor disse genrer.

Tænk dig godt om og vurder indholdet af din portefolie. Den fortæller også meget om dig, f.eks. vil en overvægt af billeder skudt af babyer klassificere dig, som børnefotograf, og for modellen kan en overvægt af babe eller lingeribilleder også klassificere dig.

Læs mere nedenfor om at bruge Facebook, Instagram og/eller Dropbox til din portefoliemappe.


Begrebet TFP.

Du vil med sikkerhed støde på begrebet TFP, som er et ofte brugt udtryk i model- og fotografindustrien.
TFP er en engelsk forkortelse for Time for print og betyder direkte oversat: Tid-mod-billeder.

TFP går ud på, at parterne ikke modtager fysisk betaling for den tid, de har brugt sammen på et shoot, men retten til at bruge billederne i sin portefolio betragtes som betaling. Deltagere på et TFP-shoot kan også være stylister, makeup-specialister, body-paintere og frisører.

Selv om der ikke er en fysisk betaling imellem parterne kan de klart anbefales at der stadigvæk udarbejdes en klar skriftlig aftale, der sætter rammerne for dette samarbejde og rammer for hvordan billederne må benyttes af parterne.

Mange bloggere indenfor mad, mode, smykker, mv. er begyndt at efterspørge TFP samarbejde, der betyder at fotografen får sit navn eksponeret på bloggerens profil, som “betaling”.

I dag finder man også TFD, som er forkortelsen for Time-for-Disc eller Time-for-Download, hvor modellen vil få mulighed for at downloade billederne fra f.eks. en Dropbox-konto (se nedenfor).

Du kan læse mere på min blog om TFP, herunder hvordan du forholder dig, såfremt du/modellen ønsker at annullere aftalen.


Workshops Meetups

Rigtigt mange fotoshoots arrangeres igennem Facebook. Især TFP-shoots, hvor du kan være med og lære af øvede fotografer.
Disse workshops er også gode muligheder for modeller at opbygge en portefolie, eller blot at få nogle skønne billeder af sig selv.

Facebook gruppen Fotoshoots i Danmark er et godt sted at begynde.


Fotografen styrer shootet

For det første, så er det afgørende at modellen føler sig sikker og rolig i fotografens nærvær. Tal om hvad i skal lave sammen, og her må fotografen gerne lade modellen fornemme at fotografen har styr på sagerne, men naturligvis inddrager ham/hende/dem.

Forklar hvilke billeder du, som fotograf, forventer af dem, og lær dem evt. nogle af nedenstående tips. Tiden er givet godt ud!


Tag gerne en ven med

Det er vigtigt for både modellen og fotografen at billederne skydes i en god og ikke mindst sikker stemning.
Er det en fotograf eller model, som du ikke kender, så tag gerne en ven med. Gør altid den anden part klar over dette inden i mødes.

Det kan ikke altid tilrådes, at tage ens kæreste med til et fotoshoot (med mindre denne skal med på billederne), da denne ofte vil ligge en dæmper på den fotograferede.

Er modellen under 15, så bør en forældre/værge altid være med.


Inspiration Brug Pinterest

Det er altid en god idé at lade modellen selv komme med ønsker.

Bed modellen om at kigge magasiner igennem for inspiration. Få dem til at klippe de billeder/kompositioner ud, som de kan lide. Henvis dem til hjemmesider med billeder i den stil, som de nu ønsker. Der er mange sider på nettet, med f.eks. bryllupsbilleder. Lad modellen/parret sende fotografen links til billeder, som de godt kan lide, og kompositioner, som de godt kunne tænke sig at efterligne.

Nogle af de flotteste gallerier på internettet er f.eks. 1x og 500px (klik på links for at se disse sider). Her kan man hente megen inspiration indenfor forskellige genrer.

Herved sporer i jer hurtigere ind på hinanden, og sandsynligheden for at de bliver tilfredse stiger kraftigt 🙂

Fotografen opnår også, at modellen har mentalt forberedt sig på de billeder i skal tage, og derfor er nemmere at kommunikere med.

Jeg kan varmt anbefale både model og fotograf at oprette en Pinterest konto. Pinterest giver mulighed for at gemme billeder, som man falder over forskellige steder på internettet. Man kan gruppere disse billeder og let dele dem med andre. Du kan læse uddybende om Pinterest her på min blog.


Hvor mange billeder skal jeg forvente at levere/modtage ?

Det er kun de dygtigste fotografer, der kan nøjes med at tage ganske få billeder og dette er oftest kun med professionelle modeller.

Til eet billede i TV-udsendelsen TopModel bruger de professionelle fotografer mindst 50 skud, for at få eet godt billede. Det betyder også, at der vil være 49 dårligere billeder. Billeder hvor øjnene blinker, smilet er skævt, osv.

Vi har alle set mange (familie-)billeder af os selv, hvor vi ser knap så godt ud. Og derfor er vi meget kritiske. Og netop dette har nye modeller med i bagagen, når de stiller sig ind foran kameraet.

Derfor er det god stil fra fotografens side ikke at vise modellen alle billederne i første omgang. Vælg altid de bedste billeder fra og præsenter dem for modellen. Herved giver du modellen en god oplevelse. Modellen ser sig selv se godt ud og finder ro og tilfredshed med dit og modellens arbejde.

Senere kan du vise modellen dine andre billeder, gerne de næstbedste, som modellen kan bruge til at lære ud fra. Slet de dårligste!

Det er god stil, at aftale med modellen, hvornår han/hun kan forvente at fotografen har billeder parat. Det er meget forskelligt, hvor mange redigerede billeder, som fotografen kan levere.

Jeg kan ikke komme med en tommelfingerregel for, hvor mange redigerede billeder, som en model bør kunne forvente at modtage. Det kommer an på hvor mange billeder, der i alt blev taget. Hvor mange forskellige opstillinger/poseringer blev der foretaget. Hvor mange billeder, der er blevet ‘dårlige’ enten pga. teknik eller ‘uheldige poseringer/udtryk’. Normalt har fotografen en ide om dette efter en shoot.

Og så er det lige så god stil af modellen returnerer et ‘Tak for billederne’!


Efterbehandlingen af billeder

Mange fotografer ser en dyd i at efterbehandle de udvalgte billeder. Det er især justering af lyset og farverne. Ofte er der behov for retouchering af personen, fx. fjernelse af urenheder. Nogle fotografer lægger også lidt arbejde i at fremhæve øjnene. Hertil kommer beskæring, mv.

Alt i alt så bruger en fotograf et sted mellem minimum 5 10 minutter pr. udvalgte billede. Nogle billeder kan man sagten bruge væsentligt længere tid på. 

Har modellen og fotografen aftalt fx. 10 redigerede billeder fra en TFP-session, så har fotografen derved ofte brugt godt 1½ time blot på redigeringen. Hertil er der brugt en hel del tid på overførelse til computer, selektering af billederne, upload af billederne, mv. 

Fotografer oplever ofte at modellerne ikke er bevidste om at der bruges så mange timer i efterbehandlingen og fx. ikke kan forstå hvorfor de ikke lige kan få redigeret yderligere 10 billeder.

Aftal det derfor klart imellem jer, så forventningerne er afstemte.

Nogle fotografer tilbyder “10 billeder nu og flere til vinter”. Det vil sige at når de lange vinteraftener kommer og vi sidder med en varm kop kaffe, så bruger mange fotografer deres aftener på at gennemgå deres billeder igennem igen. Her finder de nye uredigerede billeder, som de får lyst til at efterbehandle. 

Mit råd til modeller er 1) gør arbejdet let for fotografen fx. med godt forarbejde inden shootet (bl.a. med en god makeup, consealer, mv) og 2) udvis respekt for det arbejde fotografen ligger i efterbehandlingen, det kommer der oftest flest billeder ud af.


Modelkontrakter:

Det ER meget vigtigt, at der udarbejdes en modelkontrakt mellem fotograf og model(-ler).

En modelkontrakt sikrer både fotograf og model for uheldigheder, og fotografen vil opleve, at mange modeller får en anden ro, når fotografen håndterer det professionelt.

Update december 2022: Jeg har valgt at udskille dette afsnit om modelkontrakter til en selvstændig side i denne guide. Del 5: Modelaftaler.

Som model kan du med fordel have dine egne kontrakter med. Herved har du på forhånd taget stilling til, hvad billederne må bruges til.


Hvad siger loven?

Det er vigtigt for både model og fotograf at have sat sig ind i lovgivningen, når det kommer til offentliggørelse af billederne.
Lovgivningen har nogle klare regler for modeller under henholdsvis 15 og 18 år.
Læs mere om lovgivningen her


Props medbring remedier

Når fotografen og modellen er enige om sted og tema, så skal modellen naturligvis sørge for at have tøj, sko, osv. med, der passer til temaerne.

 

Fotografen kan være den der husker alle de øvrige remedier, så som sjippetov, boksehandsker, drikkeflasker, paraply, laptop, bowlerhat, spraydåse, golfkølle, kaffekrus, reb, ølkasse, gammelt kamera, osv.

Modellen kan tage solbriller, store smykker, hatte, osv. med.

Det er min erfaring at disse remedier ofte er dem, der er med til at give billederne historie.


Facebook mød fotografer/modeller vis din portefolio

Hvis du har en Facebook profil, så har du sikkert lukket den ned, så kun dine venner kan se dine billeder.
Det er uhensigtsmæssigt for både fotograf og model!

Begge parter vil jo gerne se hvad den anden har bedrevet inden en endelig aftale måske indgås. Det er ikke ualmindeligt at fotografer vurderer modellernes billeder for at danne sig et indtryk af modellens muligheder. Tilsvarende undersøger mange modeller fotografernes portefolie, der igen kan fortælle lidt om fotografens stil og kompetence.
Tænk dig om hvad du gemmer i denne mappe.
Derfor bør du oprette mindst en mappe under dine billeder, som du gør offentlig, så andre kan se din portefolie (såfremt du altså bruger Facebook til dette). (jeg har oplevet at modeller tilmelder sig et arrangement, men har samtidig lukket deres profil, så meget ned at vi fotografer ikke kan se hvem de er og hvad de har lavet).

For fotografer så er en mappe, med dine portefolie billeder, en god måde for modeller, at se hvad du kan og står for. (Jeg forstår at modeller også bruger dine billeder til at kontakte nogle af dine modeller, for at høre hvordan du er som fotograf.)

Nogle fotografer og modeller har oprettet specifikke Facebook profiler, som de holder adskilt fra deres private profil.

Når du uploader billeder til Facebook, så husk altid at nævne navnet på fotografen, modellen og/eller make-up-artisten, iht. det i har aftalt i kontrakten.
Bemærk at hvis du uploader et billede i en offentlig mappe, så har alle lov til at bruge det (fx. blade). Læs mere her


Dropbox til udveksling af billeder

En Dropbox er en gratis service, der gør det muligt let at dele billeder (og andet) over nettet.
Efter at begge parter har oprettet en Dropbox-konto, så kan man oprette en undermappe, der f.eks. hedder modellens navn. Denne mappe deler man så med den anden part (højreklikker på mappen og vælger “Share with”). Dette er en nem møde at udveksle billederne, i stedet for at skulle brænde CD’er eller sende USB-nøgler.


Ansigtsvurderingen

Alle har en god og mindre god side af deres ansigt.
Vi mennesker er ikke ens i ansigtet. Prøv at tage et portrætfoto del ansigtet i midten og tag nu den ene del og spejlvend den. Du vil opdage at det nye ansigt slet ikke ligner personen på originalfotoet.

Faktisk vender de flestes næser til højre eller venstre. Det ene øje er større end det andet, og ørene kan sidde højere end det andet. Ligeledes kan modellens smil være skævt.
Og hvad skal vi så bruge denne viden til ?

Kort: for at tage et godt billede af modellen!

Teknikken er lige til. Ved at lade modellen dreje ansigtet lidt, så den skæve næse pege hen mod fotografen det gør næsen mindre dominerende. Man kan også sørge for at det største øje (og øre) er længst væk fra kameraet herved kommer det bagerste øje til at have samme størrelse på billedet, som det forreste øje.

Med tiden ser du hurtigt disse ting på dem du skal fotografere, og kan styre modellen iht. teorierne. På kort sigt kan det være en fordel lige at tage et stykke papir og betragte dine modeller, imens du tegner mundens hældning, øjnenes størrelser, ørenes placering og næsens retning ind i cirklerne. (Ps.: den venstre tegning er set oppefra!).
Som model kan du prøve at finde din egen ‘gode side’ ved at lave tilsvarende øvelse foran spejlet.


Hold pauser og debatter billederne

Hold nogle korte pauser undervejs, og især i begyndelsen af jeres session. Fotografen kan vise modellen billederne på kameraets skærm og tal om dem, også om det, der ser knapt så godt ud. Disse pauser får ofte modellen til at slappe af og giver tid til at reflektere.


Fælles sprog

Aftal et fælles sprog. Det bliver hurtigt besværligt, når fotografen skal omsætte hendes højre side til modellens .. venstre side.
Lad modellen forstå hvad du, som fotograf, mener med :

  • Sænk skuldrene
  • Højre arm (din højre eller modellens)
  • vandrette skuldre
  • ind med rumpen
  • maven ind
  • løft hagen
  • osv.

Tag fat om modellens næsetip:

Af min fotograf ven Jesper lærte jeg et lille trick, når fotografen skal have modellen til at flytte lidt på hovedet. Styr modellen ved at styre næsetippen. Forestil dig at fotografen holder om modellens næse tip, selv om der er flere meter i mellem dem. Modellen kan se hvordan fotografen styrer hånden, og derved følge denne, der hvor fotografen styrer næsen.