Bilag: Poseringer

Denne side er et “bilag” til artiklerne om modelfotografering. Artiklen her fokuserer alene på poseringer og indeholder en del inspirationsbilleder, videoer og links.


De dygtige modeller ved præcist hvad de skal gøre, for at indtage det relevante ansigtsudtryk. Ganske som skuespillere, så øver de sig i kropsprog (poseringer) og ansigtsudtryk.

Jo mere man har øvet sig i forskellige udtryk, både med ansigtet og kroppen, og ikke mindst har set det talrige gange i et spejl, desto mere sikker vil modellen være foran kameraet. 
Den utrænede model sidder ofte foran kameraet og tænker “hvilken mimik betyder at jeg kommer til at se godt ud”. De tænker meget ind af og mister derved kontakten til nuet, billedet og fotografen.

Det kan også være en god ide, for modellen, at hive sider ud fra ugeblade og magasiner af poseringer, som modellen kan lide, selv er fortrolige med og let kan efterligne. Modellen kan bruge denne mappe med billeder til hurtigt at komme ind i rollen. Naturligvis kan man også finde en masse inspiration her på nettet, som jeg beskriver her ovenfor.

Jo bedre modellen er til at skifte ansigtsudtryk og positur, og være fortrolig med dette, desto sjovere og lettere bliver samarbejdet med en (god og kræsen) fotograf.

Nogle taler om “magiske ord”, dvs. ord, der beskriver stemninger for modellen, altså metaforer, som hjælper modellen til hurtigt at komme ind i en stemning. Dette er ord, som kun modellen kender. Et eksempel kunne være “lækker ulovlig chokolade”, som modellen ved får hende til at få et drømmende og nydende blik.

Skiftende mimik og poseringer

Magasinet Digital Camera World har kreeret nogle “cheatsheet”, som man frit må bruge. Jeg har klippet lidt i dem, så de bedre passer ind her. Klik på hvert billede, for at se det i fuld størrelse.

Man kan også lade sig inspirere af modelposeringsark.

Modellen kan med fordel øve sig i at efterligne disse poseringer foran spejlet derhjemme, og fotografen kan bruge dem til let at forklare modellen hvordan han/hun forestiller sig at modellen skal posere.

Jo mere fortrolig modellen er med forskellige poseringer bl.a. ved at have set sig selv udføre flere af disse i spejlet, desto mere fortrolig er modellen ved sine udtryk og formåen.
Brug god tid også til at øve dig i bløde overgange fra en posering og til en anden.

Jeg har fundet forskellige poserings ark eller blot samlinger af billeder, som jeg tidligere har linket til på min blog. På Youtube finder man mange videoer om dette. Det er blot at søge på “Model poses”. Herunder er et par stykker:

“Rigtig og Forkert”

På Pinterest er jeg faldet over disse gode anbefalinger til gode poseringer.

Jeg er ganske tilbøjelig i at give manden bag disse eksempler ret, men prøv selv at vurdere de enkelte eksempler og se om du er enig.

Jeg forstår ikke russisk, så jeg har ikke kunne finde navnet på den person, der har lavet disse billeder. Ej heller læse russisk og derved finde frem til den hjemmeside, der står på billederne, så jeg kunne kreditere den, der har lavet disse billeder. Billederne er som sagt at finde på Pinterest.

På Pinterest har jeg igennem tiden samlet en masse vejledninger i poseringer. Forslag til kvinder, mænd, par og brudepar. Klik på Pinterest logoet her ovenfor for at se disse. Jeg er sikker på at du kan lære noget af disse