RAW-format

Hvornår skal jeg tage billeder i RAW format?

RAW-format er en betegnelse for den højeste kvalitet billede, dit kamera kan gemme billederne i.
RAW billeder indeholder “alle” data, hvilket gør det muligt at ændre billedets eksponering, farvemætning, mv. gevaldigt, idet man har mange mange flere data at arbejde med.

Ovenstående billede kunne reddes netop fordi det var taget i RAW.
Når man tager et JPG-billede, sendes billedet fra billedsensoren til kameraets AD-konverter. Her opsamles data og sendes videre til Algoritmen, som bestemmer billedets endelige output inden det gemmes. Det endelige output bestemmes altså af kameraproducentens Algoritme.

 

Når man fotograferer i RAW, så er det de opsamlede oplysninger i AD-konverteren, der gemmes direkte på kortet. Da der er betydelig større regnekraft i en PC end i et kamera, så overlades beregningen af det endelige output (i JPG-format) altså til det RAW-billedbehandlingsprogram, du benytter. RAW billeder indeholder altså alle input ubehandlet.

Jeg tager i dag primært billeder i RAW. Dem jeg bagefter ikke ønsker at efterbehandle, konverterer jeg til JPG eller DNG, og sletter RAW-billederne.

Ikke alle compact-kameraer kan optage i RAW og bemærk at RAW-formatet endnu ikke er standardiseret indenfor de forskellige producenter.
Bemærk at et RAW foto kan fylde fra 6Mb og opefter!
Billeder skudt i RAW skal igennem en RAW konvertering, før det kan behandles i almindelige billedbehandlingsprogrammer.

Når du har taget billedet i RAW-kvalitet, så kan du med fordel benytte det lille powertool fra Microsoft: Raw Image Thumbnailer and Viewer.

Tag altid billedet i højeste opløsning!

Dette giver de bedste prints og mest datamateriale at arbejde med i efterbehandlingen. Tag gerne i RAW-format (Se nedenfor).
Billederne fylder mere på memorykortet, men gode og hurtige memorykort koster ikke meget i dag.

Havde du tænkt dig, at billedet kun skulle være brugt til at sende på en e-mail, så husk at du altid kan gøre kvaliteten lavere. Det er jo ikke muligt at gå den anden vej og får en bedre kvalitet!
En god opløsning, når billedet kun skal ses på en skærm, er 92 ppi.

Når du har taget billedet i højkvalitet, kan du med fordel reducere størrelsen til f.eks. en e-mail, med det lille powertool fra Microsoft: Imagereziser. Se under links.

 

ADOBE’s DNG-Format

Da der endnu ikke er et standardiseret RAW format, som de forskellige kameraproducenter benytter, betyder dette at RAW-billeder taget med ældre kameraer pludseligt ikke vil kunne læses i fremtiden.
Adobe har valgt at oprette DNG-standarden, som Adobe Photoshop, Adobe Lightroom, ACDSee Photomanager, mv. fremover altid vil kunne læse. (Der arbejdes på at dette skal være RAW-standarden fremover).

Jeg er begyndt at konvertere mine gamle RAW-billeder med dette tool “Adobe DNG Converter”, som du finder gratis på Adobes hjemmeside. Se under links.