Bryllups fotografering – indledning

Denne artikel er opdelt i en side med praktisk råd til fotografen og med en side, som kan bruges af brudeparret og fotografen til inspiration.

Billederne kan ikke tages om.

Bryllupsfotografering regnes af de fleste, som den sværeste opgave for en fotograf.

Jeg tror det skyldes flere ting: 1) billederne skal immervæk bare være i orden, du får ikke en ny chance, 2) det er nogle af de vigtigste billeder i et pars liv, og 3) brudeparret er pokkers kritiske overfor resultatet.

Mange amatørfotografer bør afholde sig fra at kaste sig ud i dette projekt, med mindre de har gjort det ganske klart overfor brudeparret, hvad disse kan forvente mht. kvalitet. Og at sætte en lav pris, må ikke betragtes, som kompensation for dårlige billeder. Så hellere overlade det til dygtige fotografer. 
Som bryllupsfotograf SKAL man af styr på lysforhold, eksponering, ISO, objektivvalg osv. for slet ikke at tale om efterbehandlingen af billeder.

Hvis du alligevel kaster dig ud i opgaven, så er her nogle råd og fif, som jeg har samlet sammen igennem tiden.

Man får hvad man betaler for!

I de forskelige grupper for fotografer dukker der jævnligt forespørgsler op fra kommende brudepar, der søger en fotograf, der vil skyde deres bryllups billeder “for at få erfaring” eller for et meget lavt budget.

Og så er der de indlæg, hvor brudeparrene klager over dårlige billeder.

Som du vil læse af denne artikel, så er der mange timers forarbejde og endnu flere timers arbejde bagefter inden billederne er klar. Det kræver god erfaring, kreativitet, styr på sit udstyr og ofte meget/dyrt udstyr for at skyde super gode billeder.

Forberedelse er afgørende!

Forberedelse er afgørende for at få gode billeder, og jo mere brudeparret er involveret i billederne, desto bedre billeder opnår man at få skudt.

Bliv inspireret af andres billeder

Ved at kigge på andres bryllups billeder, bliver brudeparret let inspireret til hvilken slags billeder de selv kunne tænke sig.

Kopier linket (url’en) til de billeder brudeparret kan lide og send dem til fotografen. Man kan også gemme dem på fx. Pinterest, og dele denne “opslagstavle” med fotografen.

De udvalgte billeder, og endeligt de billeder brudeparret vælger at skyde sammen med fotografen, vil være med til mentalt at forberede brudeparret til selve fotograferingen, og derved lette stemningen og bringe de skønne smil frem.

Hvilke “scener” skal fotograferes?

Et bryllup består af mange forskellige “scener”, som det er vigtigt at huske at få billeder af.

 • Kjoleprøvningen
 • Brudens forberedelse
 • Gommens forberedelse
 • Gommen ankommer til kirken/rådhuset
 • Gæsterne ankommer til kirken/rådhuset
 • Brudens ankomst
 • Vielsen
 • Receptionen
 • Bryllups billederne
 • Middagen
 • Festen

Aftal med fotografen, hvilke “scener” i gerne vil have at han er med til.

Jeg har meget gode erfaringer med at billederne af brudens forberedelse har meget stor værdi for brudeparret bagefter. Hvis i ikke har en fotograf til at tage dem, så tag dem selv. Og glem ikke at få vennerne til at tage billeder af jeres polterabend.

Lokation

Hvor skal bryllupsbillederne skydes?

Det er en meget god ide at have planlagt dette på forhånd. Besøg de steder, hvor i gerne vil have taget billederne, og helst på cirka samme tidspunkt som fotograferingen ville komme til at foregå, for at konstatere om stedet fx. ligger i skygge.

Find gerne flere steder, men pas på det tager tid at flytte rundt over større afstande og jeres tidsplan kan være stram.

Send fotografen jeres forslag, evt. tegnet ind på et kort (benyt evt. Google-map). Fotografen bør besøge stederne (og kirken) få dage inden, for at danne sig et indtryk af lys, skygger, forhindringer, osv.

Lav en drejebog

Tiden er ofte presset og derfor er den absolut en fordel, hvis brudeparret sammen med fotografen har lavet en “drejebog”. Drejebogen kan bestå af de billeder, som brudeparret har fundet via ovenstående links, nødvendige rekvisitter samt lokationerne. 
Drejebogen skal også indeholde billeder af brudebuketten og ringene.

Herved har parterne også afstemt forventninger!

Print de udvalgte billeder ud og hav dem med ud til det sted, hvor bryllups billederne skal skydes, herved starter den mentale forberedelse inde i brudeparret, og smilene bliver mere afslappede.

Husk de klassiske billeder

De fleste brudepar ønsker at deres billeder skal være anderledes og personlige. Ikke desto mindre bør i aftale at skyde nogle klassiske billeder, som man kan sende til tante Olga, som hun kan stille på kaminen.

Glem ikke fotografen

Under vielsen og receptionen er det godt at huske fotografen, forstået således at brudeparret husker kysse et øjeblik længere mod fotografen, så denne kan skyde dette billede. Gå langsomt. Smil også til fotografen.

“Hjælp, Jeg er ikke fotogen!

Dette har fotografer hørt 1000 gange :-)Kort så skyldes det blot at man ikke er fortrolig med sit eget spejlbillede, og nu står man ved siden af sin udkårne, og skal have taget måske de vigtigste billeder i sit liv….
Klik på dette link, og læs her nogle gode råd, jeg har samlet til modeller.

Regnvejr

Bryllupsbilleder taget i regnvejr har en speciel charme. Lover DMI regnvejr, så hav paraplyerne klar og naturligvis en back-up plan.

Husk at drejebogen skal tage højde for regnvejr.

Tag et kig på disse billeder “Trash The Wedding Dress”

Gruppebilleder

Ønskes et gruppebillede f.eks. på kirketrappen, så bør brudeparret udpege et familiemedlem, som alle kender, der kan assistere med at få samling på tropperne.

Output

Man kan let tage 100 billeder på en times fotosession ved en sø, men ønsker brudeparret samtlige 100 billeder redigeret, beskåret, osv. så skal de huske at tiden løber rask afsted.

Faktisk er det bagefter at langt de fleste fotografer bruger mest tid og derved let den dyreste del af processen: Først skal RAW-billederne farve- og lysjusteres. Herefter skal fejlskud, som f.eks. sjove øjne sorteres fra. Så skal billederne opdeles i grupper (fx. før vielsen, selve vielsen, køreturen, bryllups billederne 1 og 2, receptionen, middagen, brudevalsen, afrejsen). Endelig skal et repræsentativt udvalg i hver gruppe findes frem alle de bedste billeder.

De udvalgte billeder skal ofte beskæres og efterbehandles en smule. Især bryllups billederne skal ofte en tur igennem Photoshop.

Præsentation Det endelige resultat.

Fotografens hjemmeside

Den letteste og billigste måde er at de udvalgte billeder lægges op i et album på fotografens hjemmeside
Billederne vil ofte være beskyttet af en unik url eller et login, og ligge på fotografens hjemmeside i op til 3 mdr. efter vielsen.

Jeg har oprettet dette album til nogle gode venner. Det tager en hel del timer at sætte op.

Dropbox OneDrive eller Google Foto

Man kan også aftale at billederne uploades til fx. Dropbox og udstilles herved på denne måde til fx. bryllups gæsterne.

Fotobøger

En god måde at bevare minderne på er at få lavet en fotobog. Dette gøres på nettet. ved at man downloader et lille program, som man designer bogen i. Herefter uploades billederne, og efter nogle dage kommer der en flot indbundet bog ind af døren. 
Dette er ligeledes en tidskrævende opgave, men hyggelig. Jeg anbefaler at brudeparret gør det selv, idet de også kan tilføje bl.a. navne til billederne. 

Print

Fotografen kan udprinte udvalgte billeder for brudeparret. Her vil typisk være en pris for antal og størrelse.
Som markedet er i dag, anbefaler jeg ofte at brudeparret selv vælger at printe udvalgte billeder ud eller at få dem printet ud hos en web-butik.

Få alle billederne

Mange fotografer udleverer ikke alle billederne til brudeparret. Brudeparret kan efterfølgende købe sig til flere prints.

Jeg afleverer alle billederne bagefter fx. på en USB-nøgle. Naturligvis ikke de dårligste fejlskud, men alle de udvalgte billeder samt de fravalgte. Alle billederne vil ligge på i JPG-format, så brudeparret let kan se dem igennem på deres egen computer. Herved kan brudeparret også let selv bestille prints, printe dem ud selv, designe fotobøger, osv.

Copyright

Iht gældene lovgivning, så ejer fotografen rettighederne til billederne. Aftal derfor ganske klart dette igennem mellem jer. Må brudeparret redigere i de leverede digitale billeder ? Må fotografen bruge billederne i sin portefolie?

Anden inspiration

Husk at sikre jer billeder fra brudeparrets polterabender.

Bed en teknisk gæst, sidste på aftenen, at kopiere alle billederne fra jeres gæsters digitale kameraer over på en laptop.Sæt eventuelt selv ekstra digitale kameraer rundt på bordene, ganske som man tidligere gjorde med engangskameraer.

Husk at tage billeder af forberedelserne til brylluppet. F.eks. da brudekjolen blev afprøvet i butikken, hvordan bruden gøres parat til kirken, kort sagt minderne.

Jeg fik lov til at fotografere bruden her hele formiddagen imens hun gjorde sig klar. Brudeparret fortalte mig efterfølgende at de var vilde med disse billeder.

Hvad koster det ?

Det er jo også afgørende.
En god og erfaren fotograf koster, det en god fotograf koster 🙂

Det hele kan gøres op i timer, og bestemmes af de ønsker som brudeparret har til billederne, men især også “præsentationen”.
En tommelfinger regel er at tælle timerne sammen, og så regne med at fotografen cirka bruger 10 min pr. udvalgte billede i Photoshop. Hertil kommer det “endelige resultat”, som i gerne vil have at fotografen leverer.

Tag en snak med fotografen med udgangspunkt i ovenstående, og få et tilbud. Bed om at se fotografens egne billeder.
Husk at indgå aftalen skriftligt, og forvent at nogle fotografer kræver et depositum.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *