Kamerateknik

Crop factor – hvad er det ?

Det er vigtigt for enhver fotograf at kende til crop factoren på deres kamera, men desværre et tal, som mange nybegyndere faktisk slet ikke er klar over. Så nu reposter jeg lige et ældre indlæg.

Når man kigger på objektiver, så er brændevidde tallene f.eks. 50 mm eller 18 – 200 mm stærkt misvisende for især mange nybegyndere. Mange begynder kameraer har en “Crop factor”, som skal medregnes her.

Når jeg har haft begynderkurser, så er der stort set ingen nybegyndere, der har fået oplyst hvad deres kameras crop factor er. Andre har nok læst manualen, men ikke hæftet sig ved dette. Men det er pokkers vigtigt.

Inde i kameraet sidder den sensor, som skal “optage” dit billede. Denne sensor har forskellige størrelser. I gamle dage, hvor man brugte film i de analoge kameraer, der var den åbning, som filmen skulle forbi, på 35 x 24 millimeter.

Man byggede de første sensorer, så de passede ind i dette hul og sidenhen er dette blevet standarden, som man måler bl.a. sensorer og objektiver efter.

MEN…så var der jo kamera producenter, der tænkte at man da ikke behøver at have så store sensorer. Som med alt i den digitale verden, så kan sensorerne gøres mindre. Og her af kommer begrebet “crop factor”.

Crop factor beskriver det udsnit af et full-frame billede, som et kamera med en eller anden crop faktor vil kunne indfange.

Det betyder, at man reelt kan opsætte følgende skema:

Så har du f.eks. et Canon D700 kamera og et 18-55 mm objektiv, så er der reelt tale om et 29-88 mm objektiv. Det vil sige at du har ikke så meget vidvinkel (18mm), som du måske troede. Med en crop factor på 2.0, så bliver et 300 mm FF-objektiv pludselig til en mega zoom på 600 mm!

Du skal dog være klar over at der er ulemper med de små sensorer, så som distortion og sensorstøj.

En sensor indeholder en pokkers masse pixel, ofte over 10 mio pixel. Hvis disse mange pixel skal ind på en lille sensor, så risikerer man af den varme, der genereres i sensoren, “smitter” af og opfanges af sensoren ved siden af.
Jo større fysisk sensor, desto lettere at reducere denne støj.

Denne støj er med til at give kornede billeder og kan i værste fald ødelægge et godt motiv, se blot nedenstående billede.

I de sidste par år er det min klare opfattelse, at producenterne er gået væk fra at konkurrere om at få flest pixel stoppet ind på en sensor, men i stedet har fokuseret på at reducere denne støj.

Konklusion: du SKAL kende crop factoren på dit kamera. Slå det op og lav regnestykket med dine objektiver.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *