Causerier

World Press Photo 2019 udstillingen i København

Verdens bedste pressefoto 2019 bliver i disse dage udstillet i Politikens Hus i København.

Siden 1955 har et uafhængigt udvalg vurderet, undersøgt vægtet og vejet og endelig kåret en første, anden og tredieplads i den meget prestige fyldte konkurrence. Over 4700 fotografer og godt 79.000 billeder har juryen skulle igennem.

Vinderen blev John Moore (Getty Images), der skildrede imigranterne, der i 2018 forsøgte at komme ind i USA og hvor grænsepolitiet adskilte børnene fra deres forældre jf. præsident Trumps foreskrifter.

Jo, man kan se billederne på World Press Photos’ hjemmeside, men det er ikke det samme, som at gå rundt imellem de store ophængte billeder.

Nu har jeg set denne udstilling i mange år, og frustrationen ramte mig: det er det samme år efter år! Vinderne fanger krig og mennesker i nød. Det er hjerteskærende billeder.

For 14 dage siden så jeg filmen “Fotografen” om Jan Grarup, som nok er Danmarks mest kendte krigsfotograf. Jeg hæftede mig ved at han udtalte på scenen at det var vigtigt at vise de billeder til verdenen, så vi ser denne gru og reagerer. Jeg kan ikke være mere enig!

Men så ser jeg disse billede, taget af den syriske fotograf: Mohammed Badra i Syrien:

Jeg startede med billedet i toppen af dette indlæg, som er vinderen af årets konkurrence, som det bedste presse billede. OG så kom de billeder, som du kan se nogle af herunder. Og så var det at mismodet ramte mig og frustrationen voksede: lærer vi ikke noget af disse billeder? Ser vi blot på dem, som et historisk tilbageblik? Et opslag i en dagbog? Hvorfor er det samme slags billeder vi ser år efter år? Det ene år er billederne fra Palæstina, så Irak, Så Afghanistan, så Irak igen, for slet ikke at tale om Syrien!

Jeg kan kun på det varmeste anbefale dig at gå ind for at se denne udstilling: for at nyde disse billeder. Og jeg håber at du lader dig påvirke til at gøre en forskel, lille som stor.

Udstillingen løber frem til d. 20. oktober.

Link til udstillingens hjemmeside.

Klik på eksterne under hvert billede, for at læse mere om billedet og fotografen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *