Inspiration,  Jura ifm. foto

Salg af billeder? Kan det betale sig?

Mange fotografer får lyst til at sælge deres billeder gennem forskellige tjenester og tjene en skilling på det. Det kan være til “stock”-foto, plakathuse eller andre steder.

I går læste jeg et spændende indlæg i Facebook gruppen “Danske Fotografer” skrevet at Michael Barrett Boesen. Michael skriver om hans erfaring med dette. Det jeg hæftede mig ved var at han selv tjente småpenge på sine billeder, imens dem der købte billederne for småpenge tjente kassen på at sælge det videre.

Jeg har skrevet sammen med Michael og fået lov til at gengive hans indlæg her, idet jeg finder det pokkers interessant og så har jeg jo en særlig interesse for juraen omkring fotograferingen. Lad mig vende tilbage til dette senere. Nu først Michaels indlæg:

Salg af billeder billedbureau, Stock Photo Agency etc

Fra tid til anden så bliver der spurgt ind til salg af billeder (nogen vil nemlig ikke give deres billeder væk gratis) og der bliver snakket billedbureauer og om hvor meget man kan tjene på dem.
Jeg har billeder i mange forskellige bureauer men har ikke uploaded længe da det generelt er for meget besvær (personlig mening) i forhold til hvad man får ud af det.
Og nu er jeg i færd med at slette alle mine billeder og konti.
Men hvorfor …Jeg fandt en webshop Wallsheaven som har en del af mine billeder liggende og sælger dem som udsmykning til hjemmet etc. Alle de billeder de har liggende har Adobe Stock logo på og jeg står også nævnt som fotograf. Ydermere skriver de på deres hjemmeside at de støtter mere end 1300 fotografer. Jeg har aldrig hørt fra dem eller om dem.
Generelt når jeg sælger et foto gennem Adobe Stock får jeg 0,33 euro og hvis jeg er heldig måske omkring 1 euro.
Webshoppen sælger mine billeder på tilbud lige nu til 373 euro. Normal pris 535 euro. Og de har mange af mine billeder liggende.

Jeg har nu nærlæst betingelserne og hvis firmaet har en extended license så er det helt lovligt. Og jeg skrev til Adobe og de sagde at deres kunder gerne må sælge mine billeder også med en standard licens. Så skal de bare efterfølgende købe en udvidet licens.
Jeg er ikke sikker på at de gør det. Hvis de gør så har jeg ikke hvert fald ikke set noget til den ekstra indkomst. De sagde at hvis jeg havde en ide om at nogen snød kunne jeg anmelde dem, men samtidig lød det til at de “bare” ville få dem til at betale for den udvidet licens og det får kun Adobe noget ud af.

Det er samme vilkår i det danske Colourbox.

Hvorfor skriver jeg alt dette.

Selvfølgelig kan jeg være glad for de håndøre jeg får ind imellem. Har været i Adobe i årevis og har godt 50 euro til gode. Men jeg vil ikke være til grin og se at andre kan tjene så mange penge på mine billeder. Så vil jeg hellere undvære.

Så til jer der vil mere end blive nævnt (krediteret) og gerne have noget for jeres kreative værker. Så læs betingelserne rigtig godt og gør op med jer selv om I synes det er ok at billedbureauernes kunder kan købe jeres billeder til 0,33 1,00 euro og sælge dem for 400 euro.

Michael tilføjere senere denne update:

“En lille update … nu har jeg haft fat i “I Stock/Getty” for at få dem til at slette mine billeder. Man kan nemlig ikke selv.
Det er åbenbart ikke noget de gør af hensyn til deres kunder. Kun hvis man har en meget god grund.
Jeg har skrevet tilbage og sagt at det er min copyright og jeg mente at jeg selv må bestemme hvad jeg gør med mine billeder.
Men det står givetvis et sted at når de først er uploaded så er det “deres” … i hvert fald brugsretten.
Så tænk jer om og læs kontrakten ordentlig før I bare giver jeres billeder væk for nærmest ingenting.

Michael har vedhæftet flere billeder til sit indlæg. Her er et par

I kommentarerne til dette indlæg kan man læse at det er svært at få slette sine billeder, dvs. retten til at disse firma må bruge dem.

Jeg har selv forsøgt en gang at sælge nogle af mine billeder. Jeg mener at det var via 500.px.com. Det blev til et reelt salg og gav vist under 1$, som så først ville blive udbetalt når jeg havde solgt for vistnok minimum US20$.

Ja, jo, hvis 2.000 personer får lyst til at købe mit billede af solopgangen over Ganges, så har jeg tjent lidt til næste rejse. Men arbejdet med at gøre billederne klar, uploade, læse betingelser, osv. mener jeg slet ikke står mål med disse småpenge..

Jeg vil lade det være op til dig selv at vurdere om du vil sælge dine billeder, men nu har du denne erfaring at tage med i dine overvejelser.

Da Michael ikke har egen blog aftalte vi, at jeg godt måtte gengive hans indlæg her. Derfor skal i også lige have et link til Michaels hjemmeside: www.boesenfoto.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *