Jura ifm. foto,  Modelfotografering,  Modeltips

Pris for at tilbagetrække sit samtykke ved en TFP aftale.

Hvorfor tager fotografer en pris for billederne ved et TFP-fotoshoot? Det spørgsmål mødte mig her til aften. Dette skyldes bl.a. at jeg har indført en passus i min online modelkontrakt, der siger således:

fotografen har ret til et vederlag på kr. 250,- pr. fremsendte redigerede billede, såfremt modellen tilbagekalder fotografens ret til at offentliggøre billederne.

Udgangpunktet er naturligvis rammerne for et TFP-shoot. Som du kan læse af noten til ordet TFP, så er det en aftale, hvor alle parter, dvs. model, makeupartist og fotograf, deltager uden at skulle have betaling. Billederne udgør “betalingen”.

Desværre har fotografer oplevet, at de deltager på et TFP-shoot, for så at blive mødt med krav fra modellen efter at denne har modtaget de redigerede billeder at fotografen (og @@@@MUA%%%%’en) ikke må offentliggøre billederne.

Fotografen har brugt dyrt udstyr, tid på shootet og sikkert mange timer til efterredigeringen og må nu ikke poste billederne for at vise sit arbejde frem. Herved har modellen fået gratis billeder. Desværre er det også set at modeller direkte spekulerer i denne mulighed.

Se fx. denne klage til Datatilsynet, hvor en model ønskede at få fjernet nogle billeder.

Derfor ser du flere og flere fotografer, der tilføjer en pasus for deres arbejde, såfremt modellen vælger at trække sit samtykke tilbage. Jeg har også hørt om makeup artister, der har tilføjet denne pasus, når de laver TFP-arbejde.

Når dette så er sagt, så kan der være gode grunde til at en model senere beder om at få billeder fjernet fra fotografens hjemmeside. Jeg har selv haft en model, der senere blev efterretningsofficer, og skulle fjerne alle spor af sig selv på nettet. Det var en reel og god grund, så jeg fjernede dem da uden betaling.

Hvis alle parter er reelle omkring rammerne for et TFP-shoot, så er denne pasus jo heller ikke et problem. Og som altid, så skal aftaler jo udarbejdes i “fredstid”.

Mine råd til fotografer, @@@@MUA%%%%’er og modeller:

  • indgå ALTID en aftale imellem jer.
  • fremsend aftalen altid inden shootet, så rammerne er klare.
    • forlang at se aftalen INDEN shootet, så du kan sige fra.
  • er du usikker på juraen, som fotograf eller model, så læs min artikel herunder.
Hvad siger loven om fotografering ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *