Jura ifm. foto

Reglerne for offentliggørelse af billeder på Facebook – et indlæg du kan sende til Facebook vennerne.

Dette er et ældre indlæg fra min gamle blog, som pt. får over 100 hits om dagen. Da den gamle blog lukker, så flytter jeg indlægget her over.

Vi kender det nok alle sammen: gamle klassekammerter lægger gamle klassebilleder op på Facebook, og synes det er sjovt at tagge dig.
Det kan også være venner, som du var til en privat fest med, som lægger deres billeder op.
Men det er faktisk ulovligt!

Desværre er der mange, der ikke er klar over at de overtræder Straffeloven §264d og Persondataloven  §6, stk. 1, nr.7!

OK, vil mange nok sige, hvad er lige dit problem?

Mit problem, og jeg deler det sandsynligvis med mange, er at jeg gerne selv vil bestemme hvilke billeder, der skal lægges op på Facebook af mig. Man kan let tænke sig til situationer, hvor der bliver lagt billeder op, som krænker denne lovgivning: julefrokosten i firmaet, hvor du får lidt for meget at drikke, eller selv er ædru, men bliver overfaldet af den temmelige fulde og kærlige Maria/Poul fra kundeservice.
Der er en klar tendens i erhvervslivet, at f.eks. din Facebook profil bliver checket ud ved en ansættelse. Og vil du ikke selv bestemme, hvad din kommende chef ser af billeder af dig? Jeg ville!

Så tænker den kvikke, ja, men folk kan jo sætte deres Facebook op til, at de skal godkende, hvis de bliver tagget. Men nej, dette er ikke nok, for du har stadigvæk lagt billedet op. Og så forholder det sig faktisk således, at i det øjeblik dit billede er uploaded til Facebook, så må Facebook gøre hvad de vil med dit billede, herunder at samle et billedarkiv om dig (du er jo allerede blevet identificeret).

Ja, måske er jeg krakiler, måske er jeg blevet gammel, måske er jeg ude af trit med nutiden, men ikke desto mindre vil JEG gerne SELV bestemme over mit liv.

Update Oktober 2019: Jeg har slettet resten af dette indlæg, idet jeg har samlet juraen omkring fotografering, hvor og hvem må du fotografere og hvilke billeder på du dele på de sociale medier, i en lang artikel, som du kan se linket til herunder

Hvad siger loven om fotografering ?

2 kommentarer

 • Marlene

  Jeg har er spørgsmål..
  Må andre forældre sætte billede op af mit barn på facebokk uden mit samtyk..?? Altså jeg har en som jeg snakker med men jeg føler hun krænker mit liv med nogle ting
  hun har flere gange sat billede op at mitbarn og hende eget barn på hendes opslag inde på facebokk
  Det må hun da ik vel.?? Jeg har skrevet til hende hun skal slette det men hun har kun gjort så jeg ikke kan se det mere men det stadig er på facebok
  Jeg er er rigtig bange pga jeg har været i et voldeligt ægteskab med en mand som er ikke er helt rask og han kan finde på hvad som helst og genere mig
  Jeg vil absolut mene hun kan sætte billede af sine egne børn ind .. men jeg ville lige høre dit råd til om hvad jeg kan gøre
  Jeg har anmeldt det til facebook og håber de der fra kan slette billedet…
  Med venlig hilsen
  Marlene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *