Jura ifm. foto,  Modelfotografering,  Modeltips

Medierne må måske alligevel ikke benytte dine Instagram billeder.

Tilbage i April refererede jeg til en US-retsag, hvor dommeren Kimba Wood havde konkluderet: at nyhedsmediet Mashable.com godt måtte bruge billeder fra fotografen Stephanie Sinclairs offentlige Instagram profil, når de benyttede muligheden for at “indsætte” (også kaldt “embedde”) billedet direkte fra fotografens side.

Du kan læse mit blogindlæg her.

Nu er nyhedsmediet Newsweek blevet trukket i retten af fotografen Elliot McGucken for at at gøre det samme.

Det interessante her er, at journalister på mediet Ars Technica har været i dialog med Facebook, som ejer Instagram, og her udtaler Facebook at Instagram ikke giver “sub-license” til at bruge andres billeder når man embedder billeder. “Tredie-part skal have de nødvendige tilladelser fra rettighedshaveren”.

I Newsweek-sagen har dommeren Katherine Failla valgt IKKE at frafalde sagen med henvisning til Mashable/Sinclair sagen, men hun vil se mere på Instagrams politiker.

En ting ser ud til at ligge fast: downloader du et billede og placerer på dine egne servere, blog, mv, altså IKKE “indsætter” et link fra rettighedshaverens hjemmeside/Instagram/Facebook profil.

Derfor bliver det spændende at følge denne retssag i den kommende tid. Vælger dommer Failla at man, som 3. part, ikke må dele indhold ved at indsætte det, så vil dette få stor betydning for internettet fremover.

2 kommentarer

 • Stefan Grage

  Ja, det bliver spændende at følge med i. Man skal da passe lidt på hvor man deler sine billeder…

  Ved du om Instagram gør det muligt for en profil at deaktivere embedding af billeder? Har hørt at muligheden for valg af embedding eller ej er en af de grundlæggende ting inden for rettigheder via deling på SoMe.

  Mvh Stefan

  • ThePhotographer

   Du kan vist kun forhindre deling, såfremt du har en lukket Instagram profil. En del af Instagrams regelsæt er at du netop accepterer at dine billeder vil kunne blive delt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *