Jura ifm. foto

Private billeder fra en fest lagt ud på Facebook – dårlig stil og faktisk ulovligt.

Forleden deltog jeg ved en 50. års fødselsdag, som blev holdt i nogle private selskabslokaler. Vi var vel 60-70 mennesker og der var en skøn stemning. En af selskabets hovedpersoner gik rundt og tog en masse billeder i løbet af festen.

Næste dag kunne jeg så konstatere at denne person havde lagt samtlige billeder ud på sin Facebook profil, så alle kunne se disse billeder. Personen er politisk aktiv og har ganske mange venner, som nu kan sidde og se disse billeder.

Kald mig bare en sur og muggen, men jeg mener bestemt ikke at det er i orden at lægge private billeder ud sådan.
OK, billederne var ikke tagget, men det er jo en kendt sag at Facebook har ret til at bruge alle de billeder, som vi oploader der til. Facebook har også ret til at videregive/sælge de informationer (og billeder), som vi fodrer Facebook med. Og ansigtsgenkendelses-programmerne er i dag så gode, at disse billeder hurtigt kan blive tagget i andre databaser.
Jeg vil godt selv have styr på, hvem der ser billeder af mig og i hvilke sammenhæng.

Rent faktisk forholder det sig sådan, at det faktisk er strafbart i henhold til Straffelovens §264, som i pkt. d skriver:Med bøde eller fængsel op til 6 måneder straffes den, der uberettiget videregiver meddelelser eller billeder vedrørende en andens private forhold eller i øvrigt billeder af den pågældende under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden.“. Mange tænker ikke over dette og uploader flittigt gamle klassebilleder, hvorefter de flittigt tagger de forskellige gamle kammerater. Men faktisk skal man have hver eneste person, der er på billedet, til at give deres skriftlige accept af at billedet må offentliggøres, før man må uploade det.

Jeg har tidligere skrevet en artikel, hvor jeg samler informationer fra lovgivningen omkring netop det at offentliggøre billeder man har taget. Du kan læse artiklen her:

Hvad siger loven om fotografering ?

Som fotograf, bør du absolut kende lovgivningen 

Læs andre blogindlæg om lovgivningen her.

3 kommentarer

 • Marlene

  Hej igen

  Tak for svar og jeg læste lige dit indlægs i bloggen!!
  Det giver rigtig god mening ..
  men problemet er bare nu at jeg har haft taget kontakt til den her mor og hun påstår hun har sletter det men jeg kan se på hendes facebookprofil at det virker som om hun ikke har slettet det men kun ændret indstillingerne til hvad andre kan se
  Dvs jeg kan ikke se det der står en besked this contens itsn available og its usually because the owner only scared with a small group or its been deleted… men hvordan kan jeg være sikker på hun har gjort som jeg har bedt om ..?? Jeg ved ikke så meget om det om beskeden antyder til at den er slettet …
  Hmm det irritere mig som det første at hun lægger noget ud med mit barn uden min samtykke og så bagefter angriber hun mig med at jeg ikke er på moden.. det korte er jo at hun må accepter at jeg ikke bryder mig om det da jeg gerne selv ville have styr på hvor billeder af mit barn havner henne..
  Jeg håber du kan hjælpe mig 🙂

  Med venlig hilsen
  Marlene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *