Forleden deltog jeg ved en 50. års fødselsdag, som blev holdt i nogle private selskabslokaler. Vi var vel 60-70 mennesker og der var en skøn stemning. En af selskabets hovedpersoner gik rundt og tog en masse billeder i løbet af festen.

Næste dag kunne jeg så konstatere at denne person havde lagt samtlige billeder ud på sin Facebook profil, så alle kunne se disse billeder. Personen er politisk aktiv og har ganske mange venner, som nu kan sidde og se disse billeder.

Kald mig bare en sur og muggen, men jeg mener bestemt ikke at det er i orden at lægge private billeder ud sådan.
OK, billederne var ikke tagget, men det er jo en kendt sag at Facebook har ret til at bruge alle de billeder, som vi oploader der til. Facebook har også ret til at videregive/sælge de informationer (og billeder), som vi fodrer Facebook med. Og ansigtsgenkendelses-programmerne er i dag så gode, at disse billeder hurtigt kan blive tagget i andre databaser.
Jeg vil godt selv have styr på, hvem der ser billeder af mig og i hvilke sammenhæng.

Rent faktisk forholder det sig sådan, at det faktisk er strafbart i henhold til Straffelovens §264, som i pkt. d skriver: “Med bøde eller fængsel op til 6 måneder straffes den, der uberettiget videregiver meddelelser eller billeder vedrørende en andens private forhold eller i øvrigt billeder af den pågældende under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden.“. Mange tænker ikke over dette og uploader flittigt gamle klassebilleder, hvorefter de flittigt tagger de forskellige gamle kammerater. Men faktisk skal man have hver eneste person, der er på billedet, til at give deres skriftlige accept af at billedet må offentliggøres, før man må uploade det.

Jeg har tidligere skrevet en artikel, hvor jeg samler informationer fra lovgivningen omkring netop det at offentliggøre billeder man har taget. Du kan læse artiklen:

Som fotograf, bør du absolut kende lovgivningen 

Læs andre blogindlæg om lovgivningen her.

Del gerne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *